Select Page

Odrasla sam u Ivancu gdje sam pohađala vrtić, osnovnu i srednju školu. Kao dijete obožavala sam ići u vrtić, a onda kad sam krenula u školu redovito sam poslije škole odlazila posjetiti svoju odgojiteljicu i biti barem na kratko u vrtiću. I tako je to išlo iz godine u godinu. Uvijek sam znala da želim biti odgojiteljica. Jednostavno rečeno, nisam vidjela dalje od toga.

Završila sam studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Bio je to tek početak mog profesionalnog i životnog puta. Trenutno, radim kao odgojitelj-mentor u dječjem vrtiću „Petar Pan“ u Zagrebu. Vanjski sam suradnik i glavni koordinator programa edukativnih konferencija Mliječni zub – odgajati znanjem i srcem, koje su namijenjene roditeljima i odgojno-obrazovnim stručnjacima koji rade s djecom rane i predškolske dobi.

Provodim razna istraživanja, radionice, individualna i stručna usavršavanja za odgojitelje i roditelje, pišem stručne članke o teorijskim i praktičnim znanjima o odgoju i obrazovanju djece. Sudjelujem u projektima u programima Agencije za mobilnost i programe Europske unije. U okviru osobnog i profesionalnog rasta i razvoja naglašavam obrazovanje i stjecanje licence za NLP- praktičara.

Pitaju me često, kako provodiš svoj godišnji odmor? Najčešće putujem ili planiram putovanja. Svoja putovanja gledam kao veliko bogato životno iskustvo. Ipak, uvijek je prisutna profesionalna znatiželja. U svakoj zemlji koju posjetim moram zaviriti u vrtić i upoznati se s njihovim sustavom predškolskog odgoja i obrazovanja. S ponosom mogu reći da sam radila kao odgojitelj u odgojno-obrazovnim centru u New Yorku (SAD), dječjem vrtiću u Dublinu (Irska) i odgojno-obrazovnom centru u Reimsu (Francuska). Svako putovanje i nova iskustva obogatila su moj osobni i profesionalni razvoj.

“Moj svakodnevni dolazak u vrtić novi je izazov i škola. Svaki dan nosi nešto novo i poučno. Život je neprestano odgajanje a odgoj je moćna stvar. Djeca su živuće poruke koje šaljemo u vremena koja sami nećemo vidjeti. Mi smo ti koji imamo mogućnost promijeniti svijet odgajajući zadovoljnog i samosvjesnog mladog čovjeka spremnog biti pošten i human prema sebi i drugima.”

Lana Kihas

RADNO ISKUSTVO

Za vrijeme studija bila sam vanjski suradnik zagrebačke agencije „Vladimir Nazor” koja organizira i provodi edukativna putovanja za djecu i mlade. Radila sam kao animator kulturno-zabavnih aktivnosti, voditelj kreativno – edukativnih radionica i učitelj skijanja. Bila su to moja prva radna iskustva s djecom različite dobi, mogućnosti i sposobnosti.

Po završetku studija pružila mi se prilika te sam se zaposlila u “Narina Nursery School” u Dublinu gdje sam radila kao odgojitelj-pomoćnik u programu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Uz stjecanje radnog iskustva, upoznala sam se s obrazovnim sustavom obrazovanja Irske te usavršila engleski jezik.

Jedno od mojih važnih radnih iskustva je rad u dječjem vrtiću “Ivančice” u Ivancu gdje sam i kao dijete odrasla. Nekoliko godina u Ivancu sam radila kao odgojitelj i voditelj engleske igraonice za djecu predškolske dobi.

Moj osobni i profesionalni razvoj i put obogatilo je jedno ljetno iskustvo rada u ljetnom kampu “The Kildonan School” u državi New York kao voditelj grupe djece, te organizator edukativnih aktivnosti za djecu.

Nekoliko mjeseci sudjelovala sam u programu za cjeloživotno učenje “Comenius” koji mi je pružio priliku učenja francuskog jezika i stručnog usavršavanja u odgojno-obrazovnom centru “Espace Sylvan” u Reims u Francuskoj. U navedenom centru provodila sam kreativne radionice za djecu te individualno učenje engleskog jezika. Program mi je i omogućio posjete francuskim vrtićima gdje sam imala priliku upoznati se s načinom rada u predškolskim ustanovama Francuske.

Po povratku iz Francuske zaposlila sam se kao odgojitelj u integriranom programu engleskog jezika u zagrebačkom dječjem vrtiću “Medveščak”. Godinu dana radila sam kao ravnatelj i odgojitelj mentor u dječjem vrtiću “Kreativni dani” by Kids&Co u Zagrebu. Trenutno radim kao odgojitelj mentor i odgojitelj u integriranom programu engleskog jezika u zagrebačkom dječjem vrtiću “Petar Pan”.

„Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet.“

Nelson Mandela

EDUKACIJE

Stručna usavršavanja smatram izuzetno važnim i potrebnim za osobni i profesionalni rast i razvoj. Odgojiteljska profesija iznimno je složena, zahtijeva visoku profesionalnu svijest, kontinuirano istraživanje odgojno-obrazovne prakse, odgovornost, etičnost, kreativnost, sposobnost stalne refleksivne prosudbe i gotovo je nemoguće zamisliti napredovanje unutar profesije bez cjeloživotnoga učenja i profesionalnoga usavršavanja. Mnogo je različitih stručnih usavršavanja na kojima sam sudjelovala. Zbog brojnosti nemoguće ih je sve ispisati. Ističem samo neke organizacije i stručna usavršavanja na kojima redovito sudjelujem:

  • stručna usavršavanja Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske koja osigurava odgojno-obrazovnim djelatnicima stjecanje profesionalnih kompetencija, potiče i pruža podršku za sudjelovanje u unapređenju procesa učenja i poučavanja te unapređenje odgojno-obrazovnog rada.
  • županijske Udruge odgajatelja predškolske djece koje imaju cilj okupljanja odgajatelja te ostalih zainteresiranih i kreativnih osoba u svrhu promicanja struke, povećanje kompetencije odgajatelja i poboljšanje kvalitete rada s djecom predškolskog uzrasta u skladu s Humanističkom razvojnom koncepcijom predškolskog odgoja Republike Hrvatske. Udruge organiziraju različite vrste edukacije koje polazim. Na nekim susretima sudjelovala sam i kao predavač ili nositelj radionice.
  • U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU sudjelovala sam na inozemnim stručnim edukacijama: job shadowing u Litvi, eTwinning seminar „Vrtić na putu u Europu“ u Ljubljani, „Učenje stranog jezika za djecu predškolske dobi: kreativnost u učenju“ u Walesu i „Znanost u prirodi“ u Engleskoj.

IMAŠ PITANJE?

POŠALJI MI PORUKU!