Select Page

Podcast

Zrnca mudrosti o odgoju

Dobro došli u videoemisiju u kojoj razgovaramo o aktualnim temama i svemu što se događa u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Namijenjen je odgojiteljima, sustručnjacima, dadiljama, roditeljima i svima onima koji žele biti oslonac djetetu na putu odrastanja. Gosti emisije su osobe koje su strastvene u onom što rade, sveučilišni profesori i cijenjeni praktičari iz vrtića. Zašto pratiti podcast? Zato što razgovaramo o sadašnjoj situaciji i o izazovima u radu. Pričamo iskreno i konkretno s pozitivnim uvjerenjima. Dijeljenjem vlastitih iskustva, znanja, ideja potičemo jedni druge da budemo uspješniji i zadovoljniji. Slušajte Zrnca mudrosti o odgoju i motivirajte sami sebe da postignete promjene koje želite.

Emocije su naši kotači a ponekad i naše kočnice. Svoja zrnca mudrosti o emocionalnom razvoju i odgoju djece s nama dijeli edukant terapije igrom, odgojitelj savjetnik Krešimir Plantak Večerin.

Svi mi želimo uspješnu, sretnu i zadovoljnu djecu. Kako to postići? Što je uspješan odgoj? Kako biti uspješan roditelj, odgojitelj? Svoja zrnca mudrosti otkriva nam uspješna majka i odgojiteljica savjetnica SIlvija Zlatar.

Pedagošku dokumentaciju nazivamo trećim okom koja nam daje uvid u djetetovo viđenje i poimanje stvarnosti. Kako i zašto dokumentirati glavna je tema ovog podcasta. Svoja zrnca mudrosti o dokumentiranju s nama podijelit će Ivana Golik, odgojiteljica i predavačica na Učiteljskom fakultetu.

Kako i zašto se provodi fizika u vrtiću? Da li su važnije odgojne ili akademske vještine u vrtiću? Što te motivira na rad? Navedena pitanja glavna su vodilja u podcastu. Svoja znanja, iskustva, mišljenje i motivaciju s nama dijeli odgojiteljica savjetnica Katarina Šeravić Lovrak.

Uloga pedagoga u dječjem vrtiću je glavna vodilja ovog razgovora. Svoja iskustva s nama dijeli Vedrana Domaćinović Pičuljan, pedagog mentor u dječjim vrtiću “Pahuljica” na Rabu.

Trebaju li djeca prije polaska u 1. razred znati pisati i čitati? Što dijete prije polaska u prvi razred treba znati? Koje su najvažnije vještine djeteta spremnog za školu? Svoja iskustva, znanja i mišljenje s nama dijeli Aleksandra Ivanac, učiteljica razredne nastave.

Kako bojanke i šablone utječu na razvoj djeteta? Kako utječu na kreativnost? Što ponuditi umjesto bojanke? Svoja iskustva, znanja i mišljenje s nama dijeli doc. dr. sc. Svetlana Novaković, docentica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Danas postoji mnogo različitih vrtića, obrta za čuvanje djece, igraonica, eduaktivnih i zabavnih centara za djecu. Što odabrati? Tko se i gdje zapošljava? Koja je uloga roditelja, odgojitelja, dadilje? Svoja znanja, iskustva i mišljenja s nama dijeli Željka Marunica, odgojiteljica i vlasnica zabavnog centra za djecu “Mali i veliki”.

Koji je cilj završnih priredbi? Koje su koristi završnih priredbi za dijete, roditelje i odgojtelje? Može li se nešto drugačije umjesto završnih priredbi? Svoja mišljenja i iskustva s nama dijeli Ana Štefanec, odgojiteljica, ravnateljica i suosnivačica Dječjeg vrtića “Dobro drvo”, prvi UNESCO-ov vrtić u Hrvatskoj.

Kako urediti prostor i pripremiti poticaje na početku pedagoške godine? Koji su najvažniji kriteriji? Što kada nemamo dovoljno materijala, sredstava? Što kada kolegica i ja ne gledamo u istom smjeru? Svoja zrnca mudrosti otkriva nam odgojiteljica savjetnica Snježana Turković.

Sve je više djece s teškoćama u razvoju u redovnim programima u vrtiću. Kako pristupiti? Što raditi? Koliko je važna dijagnoza? Kako pripremiti djece? Kako surađivati s roditeljima? Svoja znanja i iskustva s nama dijeli Martina Trnka, odgojiteljica, pedagoginja senzorne integracije, praktičarka floortime metode, osnivačica i voditeljica kabineta za podršku dječjem razvoju Puteljak.

Ritam ima veliku i važnu ulogu u razvoju djeteta ali i za odrasle osobe. Svoja zrnca mudrosti o ritmu i Waldorfskoj pedagogiji s nama će podijelit Svjetlana Mlinarić, odgojiteljica i predavačica na Institutu za waldorfsku pedagogiju.

Koja je uloga mentora a koja je uloga savjetnika? Koja je razlika između odgojitelja, odgojitelj mentor ili odgojitelj savjetnik? Kako napredovati? Da li bi svi trebali na neki način napredovati? Svoja mišljenja, znanja i iskustva s nama dijeli Sanja Sharairi, odgojiteljica savjetnica i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Kako pisati knjigu pedagoške dokumentacije? Da li se voditi razvojnim zadaćama ili kompetencijama? Svoji iskustva, znanja i mišljenje s nama dijeli Antonija Vukašinović, odgojiteljica mentorica i doktorantica poslijediplomskog studija Pedagogija i kultura suvremene škole na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Kako se sve može pričati priča? Što je važno pri odabiru priče? Koje priče se preporučuju za Božić? Svoja zrnca mudrosti o pričanju priče s nama dijeli Danijela Miklec, učiteljica, spisateljica i voditeljice dječjih radionica “Fora priča”.