Select Page

INDIVIDUALNI RAD

 

Individualni rad prilagođen potrebama roditelja i djeteta

Kako dijete raste, tako dolazi i do problema u odgoju te preispitivanja uloge roditeljstva. To je prirodno. I upravo Vama koji ovo čitate, želim reći da ste divan i brižan roditelj jer tražite savjet, podršku, opciju za poboljšanje odnosa ili rješenje problema u odgoju djeteta. Roditeljstvo ne treba biti borba i stalno popravljanje jer roditeljstvo je prirodno. Roditeljstvo je proces učenja. To je proces promjena i učenja koji traje cijeli život. Roditelj je najvažniji model i uzor svojem djetetu. Motivirani ste i svjesni važnosti osobnog razvoja u ulozi roditeljstva, zar ne? Upravo je takav roditelj kvalitetan model i uzor djetetu. Za promjenu i učenje potrebna je volja i ustrajnost, a na kraju nagrada dolazi u obliku unutarnjeg zadovoljstva Vas, djeteta i obitelji.

Zašto individualni rad?

Svaka osoba je zasebna individua sa svojim potrebama, mogućnostima, načinom komuniciranja i odnošenja. Svako dijete je jedinstveno i posebno pa se pristup odgoju i obrazovanju djeteta treba uklopiti u individualne potrebe, mogućnosti i interese djeteta. Individualni rad upravo se prilagođava individualnim potrebama roditelja i djeteta. Rad se temelji na pozitivnom pristupu odgoju s ciljem razumijevanja djeteta i roditelja te unaprijeđene roditeljske uloge.

Zašto rad s roditeljem/roditeljima?

Normalno je da kao roditelj ponekad ne znate kako reagirati u kojem trenutku. Da imate osjećaj da Vas dijete ne razumije ili Vi ne razumijete dijete. Da Vas dijete izbaci iz takta ili da imate osjećaj da gubite konce u rukama pa se pitate je li to samo razvojna faza ili preispitujete svoje postupke i ulogu. Upravo time pokazujete da ste odgovoran roditelj koji zna kada treba potražiti stručan savjet, podršku ili pomoć.

Dijete će uspjeti razviti svoje potencijale u onolikoj mjeri koliko mu je kvalitetnija okolina u kojoj obitava. Glavni i primarni nosioci kvalitetne i stimulativne okoline su roditelji. Kvalitetna i stimulativna okolina ne podrazumijeva materijalnu okolinu, već onu koja potiče na osobni razvoj i aktivno učenje te motivira roditelje da postignu ono što trebaju i žele.

Zašto rad s djetetom i roditeljima?

Teorijski dio lako je naučiti i razumijeti. Srž je u praktičnom dijelu primjene teorijskog znanja. Nadalje, roditelj je subjektivan u odnosu na dijete i često ne vidi realnu sliku sebe, djeteta i njihove interakcije, što je potpuno prirodno. Emocije su snažan pokretač. U radu sudjelujem na objektivan način. Situacije, interakcije, igru i komunikaciju promatram iz stručnog stajališta pa tako lakše uočim pravu prirodu i izvor problema, pri čemu pružam savjete, smjernice i efikasnu poduku i podršku.

Takav način rada uključuje rad na osobnom razvoju roditelja kako bi vlastite promjene prenijeli na dijete i dobili željene rezultate. Da bismo kod djeteta razvijali kompetencije na pravilan i pravodoban način, moramo i sami biti kompetentni, zar ne? Često čujemo kako su djeca graditelji novoga sutra, no mi smo graditelji njihova danas za uspješno sutra. Kako će to sutra izgledati, najviše ovisi o odgojnom utjecaju i obrazovanju sada, ovdje, danas.

 

Što se radi na individualnim susretima?

 • razmjena informacija o odnosu roditelja i djeteta
 • procjena i razumijevanje razvojne faze djeteta, potreba i mogućnosti, načini funkcioniranja i stilovi učenja djeteta, interesi djeteta
 • pronalaženje i otkrivanje razloga problema u odgoju djeteta
 • primjena alata i tehnika za rješavanje problematike
 • poboljšanje odnosa roditelj-dijete
 • pružanje stručnih savjeta, korisnih i kvalitetnih edukativnih poticaja (stručna literatura, časopisi, slikovnice, didaktičke igračke, videozapisi i sl.)

 

  CILJ INDIVIDUALNOG RADA JE POTICANJE RAZVOJA KOMPETENCIJE RODITELJA I PRUŽANJE EFIKASNIH OBLIKA PODUKE I PODRŠKE ODGOJU I OBRAZOVANJU DJETETA.

  Cijela tajna uspješnog života je saznati što trebamo napraviti, a zatim to i učiniti.

  Henry Ford