Select Page

Znanstveno je dokazano da osobe koje imaju razvijene emocionalne vještine, lakše se mogu nositi sa zahtjevima i pritiscima okoline, te se nazivaju emocionalno inteligentnim. Niz istraživanja ukazuju i naglašavaju da djeca s razvijenijom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze posao, općenito su zadovoljnija i uspješnija.

Nije li to ono što želimo svojoj djeci? I roditelji i odgojitelji imaju isti cilj – sretno, zdravo i uspješno dijete. Ipak, odgajatelji i roditelji imaju drugačije uloge u odgoju djece. Obje strane su stručnjaci – roditelji u poznavanju svoj djeteta, a odgojitelji u profesionalnom smislu poznavanja odgoja i obrazovanja. Obje strane su jednako važne i imaju velik utjecaj na dijete. A kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete? Što roditelj treba činiti? Kako odgojitelj može poticati razvoj emocionalne inteligencije?

Emocije ili razum
Koliko puta ste se našli u situaciji da dijete plače, viče, „tjera vodu na svoj mlin“ a vi znate da ne smijete popustiti, trebate biti dosljedni? Razum govori: „Budi dosljedna. Budi strpljiva. Nemoj sada popustiti.“ Dok srce govori: „Ne mogu slušati ovaj plač i gledati ove tužne oči. Želim da se dijete smije i bude sretno.“ Razum ili emocije? Što će prevladati? Može li se naći zlatna sredina?

„Razum bez emocija bio bi impotentan, emocije bez razuma bile bi slijepe” (Tomkins, 1962.) Kognitivni i emocionalni razvoj preklapaju se i u međusobnoj su interakciji. Upravo je emocionalna inteligencija ujedinila ove dvije važne sfere naše osobnosti.

Emocionalna inteligencija – učenje ili odgoj?
Mnogo je knjiga koje pišu o emocionalnoj inteligenciji. Na Internetu je more savjeta, uputa, trikova,igara kako poticati razvoj emocionalne inteligencije djece. Što odabrati? Koje savjete pratiti? Kako učiti dijete da bude emocionalno inteligentno? Ili se emocionalna inteligencija odgaja?

Emocionalna inteligencija - učenje ili odgoj? Emocionalna inteligencija – učenje ili odgoj?

Poznato je da djeca uče putem osjetila, na iskustven način, po modelu ponašanja. Tko je model ponašanja i kakav je model od velike je važnosti za dijete. Djetetu treba model emocionalno inteligentne osobe. Znate ono kad gledate dijete i vidite točno svoje pokrete ili čujete točno svoje riječi? U nekim situacijama smo sretni i ponosni na dijete, a u nekim situacijama bi najradije da smo drugačije postupili, zar ne?

Emocionalna inteligencija se može i treba graditi kroz cijeli život
Emocionalna inteligencija je davno pronašla put do javnosti. I danas je centar javnosti. To je tema koja će uvijek biti aktualna i potrebna za razmišljanje, učenje, razvoj. Jer emocije su naši pokretači ili kočnice. Koliko i kako ćemo graditi emocionalnu inteligenciju djeteta uvelike ovisi o nama, odraslima. Bili roditelji ili odgojitelji, vrijedi biti zadovoljan sam sa sobom, i ne samo u odgoju djecom. Jer jedino u takvoj atmosferi je moguće održati motivaciju za pronalazak zabavnih, inovativnih načina za razvijanje emocionalne inteligencije. Ako mi u tome možemo pronaći ljepotu, a nje tu zaista ima, i djeca će to znati prepoznati.

Tekst objavljen 27.01.2020. na stranici www.mlijecnizub.hr

Foto: privatni album

 

Konferencija Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete? održat će se 13. i 14.03.2020. u Zagrebu. Detaljnije pročitajte ovdje