Select Page
Što kada je roditelj nesuradljiv?

O važnosti suradnje s roditeljima vjerujem da znate koliko je važna i za nas odgojitelje, za dijete i za roditelje. No, što kada je roditelj nesuradljiv? Što kada nikako na zelenu granu s određenim roditeljima? Što kada Vas roditelj izbaci iz takta? Kako ste se osjećali u tim trenucima? Da li ste mogli normalno funkcionirati? Tj. ući natrag u grupu i biti hladne glave, raditi s djecom kao da se ništa nije dogodilo ? Ili otići kod kuće i biti smiren i ne ispucati neugodne emocije na one koji nisu ni krivi ni dužni?

Odgojitelj je vrlo bitna osoba u djetetom životu, posebno u utjecaju na uspostavljanje odnosa s vršnjacima, načinu rješavanja problema, razvijanju povjerenja, tj. stvaranju pozitivnih socijalnih i emocionalnih odnosa koji su bitan čimbenik za stvaranje djetetove slike o sebi. Radi toga je vrlo bitan odnos odgojitelja i roditelja. Kroz kvalitetan odnos i razumijevanje i od strane roditelja i odgojitelja dijete se neće naći u sukobu lojalnosti, što je jedan od bitnih preduvjeta za pravilan mentalni razvoj.

Lako kada ima suradljive i razumne roditelje. No, što kada je roditelj nesuradljiv?

  • Budi primjer

Nitko od nas ne zaslužuje neugodne situacije, trenutke, rečenice. Ipak, događaju se iz raznih razloga. Na neki način sve se događa s razlogom samo je pitanje kako ćemo to prihvatiti, kako ćemo problem riješiti i što ćemo iz toga naučiti. Sukob je prirodan dio procesa. Često se događa da odgojitelji svaku primjedbu ili sukob u mišljenju prihvaćaju kao osobni napad, zato što smatraju da je njihov veliki osobni angažman oko djece s kojom rade. Nema nikakvog jednostavnog rješenja za ovu dilemu. Kako ćemo se nositi s takvim nesuglasicama ovisi o našem stupnju samosvijesti, samopoštovanja i sigurnosti u vlastiti rad i profesiju. I zato budi primjer. Pozitivan i profesionalan pristup otvara vrata. U onim najtežim situacijama i sukobima nemojte se bojati zauzeti za sebe i reći: Ovo nije primjeren način razgovora, ne želim se sukobljavati s Vama. Dapače, želim razgovarati i riješiti problem, surađivati s Vama na dobrobit djeteta no to možemo jedino mirnim putem. Kada se sutra slobodni za razgovor? Na ovakav način roditelju dajete do znanja da želite surađivati, razgovarati ali na primjeren način. I ono što je važno uvijek imati na umu je da dijete uči gledajući i slušajući nas, i roditelje i odgojitelje. Budite primjer i roditelju i djetetu.

  • Nađi uzrok

Niti jedan sukob ne nastaje sam od sebe. Najčešće do sukoba dolazi iz nekih manje važnih razloga, tj. oni su okidač a onda na površinu isplivaju oni pravi razlozi sukoba i otežane suradnje. Budite otvoreni i iskreni prema sebi. Nije lako prihvatiti svoje slabosti, pogreške ali je važno i neophodno za vlastiti razvoj i kvalitetnu suradnju. Otvoreno i iskreno razgovarajte s roditeljima. Zajedničkim razgovorom pronađite što je to što koči suradnju i kako to riješiti.

Važno je i imati na umu da svatko ima bolje i lošije dane. Također je važno znati da različite osobe pobuđuju različite emocije u svima nama. Zašto s nekima lakše uspostavljamo kontakt, a s nekima teže? Što je uzrok tome? Najčešće uzrok leži unutar nas samih, naših prethodnih iskustava. Upoznati sebe i biti iskren prema sebi ključan je dio emocionalne pismenosti i kvalitetnih odnosa.

  • Oslobodi se predrasuda

Oni su teški i nesuradljivi roditelji! S njima je nemoguće razgovarati, jako su negativni! Mama je na porodiljnom a dijete ide u vrtić, zašto nije doma s njom? Evo, opet imaju slobodan dan a dijete dolazi u vrtić!

Predrasude i stereotipi su sveprisutna pojava. Ljudi unaprijed stvaraju određeno mišljenje o drugima, o njihovim običajima, o jeziku, vjeri, načinu ophođenja, odgoju, odnosu prema djetetu itd. Predrasude su često i uzrok sukoba. Zašto dolazi do predrasuda? Na to pitanje će svatko sam za sebe odgovori no sociolozi smatraju da je ključan razlog tome adaptacija, tj. prilagođavanje društvu i mišljenju većine iz društva. Da bi se oslobodili predrasuda od ključne je važnosti biti svjestan svoje sklonosti pogrešci i snositi odgovornosti za sve što radimo i govorimo. Predrasude nije lako mijenjati ali ipak sve je moguće ako se to želi.

  • Educiraj sebe i roditelje

Svaki dan je nova škola. Svaki dan možemo nešto novo naučiti ako to želimo. Učenje nas obogaćuje. Važan čimbenik u odnosima su brojna učenja. Mnogo je načina na koji možemo učiti. Čitanje, učenje iz vlastitog primjera, učenje iz tuđih primjera, pohađanje radionica o nenasilnom rješavanju sukoba, razvijanje empatije, poticanje suradnje. Jedan od modaliteta suradnje s roditeljima su druženja, predavanja i radionice. Zašto jedna od teme ne bi bila „Od sukoba do suradnje“?! Edukacija odgojitelja i roditelja vrlo je bitan čimbenik, posebice na planu suradnje.

U tijeku su prijave za online radionicu Individualni razgovori s roditeljima a na kojoj će biti riječi i o nesuradljivim roditeljima i kako se ophoditi. Ako Vas zanima, javite se na info@lanakihas.com

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ.

Foto: www.freepik.com