Select Page
Razvoj kreativnosti

Igračke i igra su neizmjerno važne za djetetov cjeloviti razvoj, napredak, izražavanje i stvaranje. S druge strane, previše igračaka može dovesti do kontra efekta, ograničavanja i sputavanja razvoja. Igra je ključna dok su igračke važni poticaji za razvoj i napredak…

Zašto je važna kreativnost?

Kreativnost je osnova mentalnog zdravlja. To je proces stvaranje novih ideja, pojmova, ili rješenja problema, ili novih poveznica između postojećih ideja ili pojmova. Ako slijedimo i ponavljamo samo ono što već poznajemo, kad-tad ćemo postati destruktivni jer nema napretka. Prirodno je da želimo rast i razvoj a što zahtjeva kreativnost. Ne rađamo se kreativni. Kreativni postajemo s razvojem i odgojem.

Dok je dijete malo, ono se ne zna igrati i nema razvijenu sposobnost maštanja, zamišljanja, nije kreativno. Igračke su bitne kako bi potaknule razvoj mašte i kreativnosti. Igračke nisu samo za razbibrigu. Igračke potiču ili sputavaju djetetov razvoj. I zato je važan pravilan odabir igračke. Djetetu je potrebno nuditi igračke koje potiču učenje putem osjetila, koje potiču stvaranje, izražavanje, koje potiču da dijete bude aktivno.

Kako potaknuti razvoj kreativnosti i igru mašte?

1. Opustite se

Važno je da se vi opustite jer će tako biti opušteno i dijete. Dozvolite da dijete bude aktivno, što često znači i zaprljana odjeća, ruke, noge, neuredna soba. Često se opterećujemo čistoćom i urednošću jer je važno da dijete i to naučiti. Opustite se, dopustite da se dijete izražava a nakon što je igra i aktivnost gotova, zajedno s djetetom krenite u čarobnu pustolovinu čišćenja i pospremanja.

2. Dozvolite da mu bude dosadno

Problematika današnje djece je da očekuju da im sve bude pripremljeno. Mnoge igračke na tržištu su gotovi proizvodi koje sve rade umjesto djece. Potrebno je samo stisnuti gumb i igračka će odraditi svoje. Upravo te igračke koče djetetov razvoj i dijete ih se brzo zasiti. I tada kreće dosada. To su trenuci plodonosni za razvoj kreativnosti. U dosadi je potrebno potaknuti dijete na kreativno stvaranje i izražavanje.

3. Što ponuditi djetetu?

Prirodno neoblikovani materijal i nestrukturirani materijali pun su pogodak za djetetovo stvaranje. Ponudite mu kamenčiće, štapiće, kartonske kutije različitih oblika i veličina, škare, ljepilo, papire, špage, tkanine i sl. Navedeni poticaji potaknut će na zamišljanje, stvaranje, tj. cjelokupni razvoj. U žaru stvaranje dijete će postepeno nadograđivati svoju ideju i tražiti nove potrebne materijale. To je ono što želimo. Poduzetno dijete. Dijete koje ima svoju viziju te će ju provesti u djelo.

4. Ne ograničavajte

Ne ograničavajte dijete u njegovom radu. Mnogi odrasli to rade zbog sigurnosti i zaštite djece, no imajte na umu da dijete može puno više nešto što mi to mislimo. Spretnije je i sposobnije nego što to mi mislimo da jest. Ne ograničavajte dijete i potaknite njegovu sljedeću zonu razvoja. Dijete ako nešto ne može ili se ne osjeća spremno, ono to neće učiniti i tražit će pomoć odrasle osobe. Ne prekidajte dijete u radu, u igri. Jer tako prekidamo njegovu koncentraciju, pažnju. Prekidamo misli, zaustavljamo kotačiće u mozgu.

5. Što nakon toga?

Rad koje je dijete napravilo bilo bi poželjno negdje izložiti, pokazati drugima. Na taj način dijete jača samopouzdanje, pozitivnu sliku o sebi, dobiva na važnosti. Napravite izložbu radova, pozovite bake i djedove, susjede. I sama organizacija izložbe je izuzetno edukativna za dijete: postaviti izložbu, napraviti pozivnice, napraviti ulaznice itd. I svakako pohvalite dijete. Pohvalite radnu etiku djeteta. Naglasite njegovu sposobnost, samostalnost, samoorganiziranost, poduzetnost itd. Što točno ćete pohvaliti, ovisi o djetetu i vještinama koje želite kod njega razvijati.

Mašta dijete može odvesti jako daleko. Samo je pitanje koliko, gdje i kako? A sve to ovisi o nama odraslima i našem odnosu naspram djeteta.

Blog objavljen 20.07.2021. na portalu sensa.hr

Foto: www.freepik.com