Select Page
Ljeto

Napokon ljeto! Toplina, sunce, more, godišnji odmori… Kako ljeto utječe na djecu i što je to što djeca indirektno uče u ovim ljetnim mjesecima?

1. Aktivnost

Aktivnost nije samo odlazak na posao, odlazak u vrtić, raditi, imati obveze. Igra je za djecu najveća i najvažnija aktivnost. Ljeto i godišnji odmori indirektno djeci nude prostor za spontanu igru. Spontana je ona slobodna igra po odabiru djeteta a koja je najveće bogatstvo za djecu. Jer u spontanoj igri dijete izražava sebe, prerađuje svoja iskustva, oslobađa se vlastitih strahova, pomiče vlastite granice. To je ono iznutra što pokreće i što ispunjava dijete.

2. Zabava

Ljeto donosi više vremena za zabavu. Ljetni koncerti, predstave, kino na otvorenom, odlazak na sladoled, u zabavne parkove, kreativne radionice i sl. Sve to češće radimo ljeti nego kroz godinu. Zabaviti se možemo na različite načine a svatko po svom guštu odabire vrstu zabave. Zabava je potreba da nakratko pobjegnemo od svakodnevnice. U zabavi se uči. U zabavi se istražuje. Sokrat je davno govorio „Čovjek je po prirodi tragalac”. Prirodno je da djeca istražuju, da budu radoznali. Mi se zabavljamo zato što nas to ispunjava, zato što nas to odmara, zato što nas to zabavlja. A djeca uče s nama.

3. Opuštenost

Jedan od načina učenja djece je učenje čineći – koristeći sva osjetila. Djeca uče i po modelu ponašanja njima najvažnijih osoba. Ljeto je godišnje doba kada se opuštamo. I to je ono što djeca uče i od nas. Opustiti se, uživati. Naravno da dio ljeta uključuje i odlazak na posao, odlazak u vrtić, odlazak kod bake i djeda. Ipak, pravila koje ljeto donosi nisu tako kruta kao kroz godinu. Djeca uče da je važno opustiti se, odmaknuti se ponekad od nekih pravila.

4. Pripadanje

Jedna od životnih potreba je potreba za pripadanjem. Potreba pripadanja je intrinzična motivacija za povezivanje s drugima i društveno prihvaćanje. Kakve veze ima ljeto, pripadanje i kako to utječe na djecu? U ljeti smo opušteniji, imamo više vremena i više smo orijentirani na obitelj, najbliže i najdraže prijatelje. U tim situacijama i odnosima dijete jača svoj osjećaj za pripadanjem, za povezivanjem. To djetetu daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti te gradi kvalitetne, uspješne odnose.

5. Jednostavnost

U ljeti se trudimo sve pojednostaviti. I sve je jednostavnije. Jednostavnost djecu uči da bolje vide sebe i druge oko sebe. Jednostavnost je jasna. Jasnoća je djeci potrebna jer daje sigurnost, stabilnost. A osjećaji se prenose na djecu. Mnogo toga djeca ne razumiju, ali sve osjećaju.

Život bez ljubavi je poput godine bez ljeta.

Švedska poslovica

Blog objavljen 28.06.2021. na portalu sensa.com

Foto: freepik.com