Select Page

Svatko je iz svojih obitelji donio jedan odgojni stil, no što ako on nije podudaran?

Znate za one situacije kada jedan roditelj dozvoli nešto, a drugi se s time ne slaže? Ono, primjerice, kad se jedan roditelj ne slaže s kupnjom nove igračke, a drugi roditelj ode u trgovinu i kupi tu igračku, jer dijete to jako želi. Ili jedan roditelj smatra da se s djetetom treba razgovarati i dogovarati, dok bi drugi sve to riješio “po kratkom postupku”. Događa li vam se da se ne slažete s odgojnim postupcima vašeg partnera/partnerice? Ili ste sebe pronašli u tim rečenicama?

“Plačeš ko’ curica, ti si dečko. Hrabri i veliki dečki ne plaču!” Događa li vam se da vam se ne sviđa kako vaš partner(ica) razgovara s djetetom? “Daj ga pusti na miru!” česta je rečenica među roditeljima, jer jedan smatra da treba pustiti dijete, dok drugi smatra da s djetetom treba kvalitetno provoditi vrijeme, biti oprezniji i slično. No, jeste li se pitali kako komunikacija među roditeljima utječe na dijete?

 

Odgajamo sada. Čak i kad mislimo da ne odgajamo. Sve što smo mi – odgaja našu djecu, bez govora i truda, samo od sebe. Nepoznati autor

Dijete uči gledajući, slušajući i oponašajući dok su roditelji najvažniji i najveći uzor djetetu. Budućnost djeteta je na vama. I sada se “kreira”. Kako međusobno komunicirate, dogovarate se i gradite odnos, uvelike utječe na sadašnjost, ali i budućnost djeteta. Vaša ponašanja, postupke i rečenice dijete prenosi dalje, na svoje vršnjake, ali i povratno na vas, roditelje. Ako želite s djetetom graditi odnos pun povjerenja i poštovanja, tada morate i vi, kao roditelj, biti takav model djetetu. Najbolji način je učiti jedan od drugoga unutar obitelji.

S druge strane, na odgoj djeteta utječe i način odgoja kako smo mi odgajani “Ne želim odgajati svoje dijete kao što su mene moji roditelji!” Ipak, ponekad se nađete u situaciji da čujete svoje roditelje u svojim rečenicama ili ponavljate postupke svojih roditelja. No, uz to i dalje niste sami. Jer i vaš partner(ica) u odgoj djeteta unosi odgojne postupke svojih roditelja. Svaki partner u obitelj donosi svoje životne vrijednosti, uvjerenja, obrasce ponašanja i to utječe na svakog člana obitelji. Kao roditelji odgovorni smo ne samo za sebe, već i za dijete. Samopouzdanje ima veliku i važnu ulogu u roditeljstvu, no kako da steknemo samopouzdanje kad nemamo iskustva u ulozi roditeljstva?

Nije dovoljno posaditi, treba i zalijevati!

Nepoznati autor

 

“Što kada su odgojni stilovi u obitelji različiti?” naziv je moje nove online radionice koja se temelji na saznanjima i učenjima obiteljskog terapeuta Jesper Juula koji ističe da bit dobrog roditeljskog odnosa čine osobna odgovornost, integritet, autentičnost, raspoloživost i vezanost. Upravo su to glavne smjernice radionice. Na radionici nećete dobiti gotova rješenja, jer nema recepta kad je riječ o odnosima. Živimo u svijetu u kojem svatko od nas donosi odluke za sebe. Radionica će vas potaknuti na razmišljanja, promjene u ulozi roditeljstva u pronalasku zajedničkog jezika u odgoju djeteta jer svjesni ste da za dijete nije dobro kad se nalazi između dvije različite strane. Radionica sadrži praktične vježbe za razvoj samopouzdanja i samopoštovanja u ulozi roditeljstva. Saznanja o muškom i ženskom vodstvu u obitelji (prema tumačenju J. Juula) doprinijet će razumijevanju uloga te razvoju međusobnih odnosa. Uvidom u odgojne stilove svaki od sudionika naći će odgovore na pitanja: Koji odgojni stil provodim? Koji odgojni stil želim provoditi? Kako uskladiti odgojne stilove unutar obitelji?

 

Vjerujte u sebe. Znate i možete više nego što mislite da znate i možete.

Radionica je za roditelje koji su svjesni važnosti osobnog razvoj u ulozi roditeljstva. Roditelj koji je motiviran i želi biti kvalitetan model i uzor svom djetetu. U roditeljstvu se griješi, često se greške i ponavljaju, ima uspona i padova. Sve je to dio procesa rasta i razvoja uloge roditelja i odgoja djece. Samo je pitanje hoću li to “gurnuti pod tepih” ili će mi to biti prilika za rast i razvoj u ulozi roditeljstva. Za promjenu i učenje potreba je volja i ustrajanost, a na kraju nagrada dolazi u obliku unutarnjeg zadovoljstva: djeteta, čitave obitelji i, dakako, vas samih.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ.

Foto: www.freepik.com

Online radionica će se održati 28. rujna od 17.30 do 20 sati. Informacije i rezervacije na info@lanakihas.com