Select Page

S jedne strane imamo rutinu i ritam kao djetetovu potrebu, a s druge strane djeci je potreban godišnji odmor i odmak od rutine. No zašto ovaj svojevrsni paradoks ipak ne vrijedi u ljetnim mjesecima?

Tijekom godine svaki dan isto: ujutro odvodimo djecu u vrtić, odlazimo na posao, kupimo djecu iz vrtića, ručak, poslijepodnevni odlazak u park, večera, spavanje. I tako i dana u dan. Često nam glavnom prođu misli poput: “Uf, tek je srijeda, jedva čekam petak i onda napokon vikend.” Na neki način jedva čekamo vikend da pobjegnemo od svakodnevne rutine i obveza, zar ne? Tako iz tjedna u tjedan i brojim dane do godišnjeg odmora. “Jedva čekam godišnji!” vrlo su česte riječi.

Što za djecu znači godišnji odmor?

Često i djeca izgovaraju rečenice poput: “Jedva čekam godišnji. Sljedeći tjedan idem na godišnji pa me nema u vrtiću.” Simpatično je i zabavno kad dijete kaže da ide na godišnji odmor. Pitate li se treba li djeci godišnji odmor?

Što djeca kažu o godišnjem odmoru?

To je kad smo svi doma i onda dugo spavamo.

Kad ne idem u vrtić a mama i tata ne idu na posao.

Na godišnji uvijek idemo na more.

To je kad se svi odmaramo i ja gledam puno crtića i mogu igrati i igrice na mobitelu.

Mi za godišnji idemo kod bake na selo. Tamo je super jer ima puno životinja.

Jednom sam za godišnji išao s mamom i tatom u London.

Super je na godišnjem jer do dugo u noć gledamo televiziju.

Kao što odrasli svaki dan odlaze na posao, tako je djetetova obveza ili tzv. posao ići u vrtić. Većina misli: “Od čega da se odmore, pa oni se samo cijeli dan igraju. Blago njima.” Istina je, djeca se igraju. Igra je dječji posao. Kroz igru dijete uči. I tako svako dijete. Ujutro se budi, iako bi ponekad vrlo rado spavalo ili pogledalo koji crtić, ali mora se na vrijeme krenuti u vrtić da bi roditelji na vrijeme stigli na posao. Dolaze u vrtić i tamo kreće svakodnevna rutina, njihov posao. Doručak, igra, užina, odlazak na dvorište, ručak, spavanje, igra i odlazak kući s roditeljima. Djeci je iznimno važna svakodnevna rutina i ritam dana i zato kad je narušena oni reagiraju. Ritam i rutina djeci daju osjećaj sigurnosti i povjerenja. Sjetite se kad ste kasnije došli u vrtić jer ste ujutro morali nešto obaviti. Dijete je plakalo i nije htjelo u vrtić. Zašto? Jer je ritam dana narušen, dijete se osjećalo nesigurno, nešto se promijenilo. Kasnili ste u vrtić. I sad dolazimo do paradoksa. S jedne strane imamo rutinu i ritam kao djetetovu potrebu, a s druge strane djeci je potreban godišnji odmor i odmak od rutine.

Svi trebamo i imamo pravo na godišnji odmor pa tako i roditelji, djeca i odgojitelji u vrtiću. Zbog toga tijekom ljetnih mjeseci u vrtiću dolazi do reorganizacije rada. Spajaju se skupine djece, manji je broj djece, mijenjaju se djeca, odgojitelji se mijenjaju. Djeca mijenjaju prostor jer spremačice moraju očistiti i druge prostorije itd. U tom periodu rutina se djeci mijenja. Dakle, više ne postoji ona svakodnevna rutina, već dolaze nove. To je period koji je za neku djecu vrlo stresan upravo zbog tih raznih promjena i prekida svakodnevnih rutina. O ljetnoj organizaciji rada i kako pomoći djetetu možete pročitati u sjajnom članku mojih kolegica Odgojitelji u akciji, kojeg možete pročitati OVDJE.

Godišnji odmor kao prilika za obiteljsko povezivanje

Godišnji odmor važan je i za roditelje i dijete. Kako i Vama odgovara odmak od rutine tako i djetetu. Rutina daje djeci osjećaj sigurnosti, stablinosti i povjeranja. Ipak, djeci je najvažnija i neophodna roditeljska pristunost, ljubav i pažnja. U izjavama djece možete to i sami iščitati. Djeca nam poručuju da je godišnji odmor za njih uživanje i opuštanju u obiteljskom okruženju, u slobodi, novitetima… Opustite se, odmorite i napunite nove baterije. Budite spontani, kreativni, otiđite u prirodu, spavajte duže, zajedno s djetetom pripremajte ručak, odvedite se u nepoznato, probudite dijete u sebi. Djetinjstvo je jedino razdoblje kada je dozvoljeno biti potpuno svoj. F. M. Dostojevski je rekao: Nište nije dragocjenije u životu i za život od lijepog sjećanja na djetinjstvo.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ., odgojiteljica-mentorica u DV Petar Pan, koordinatorica konferencija Mliječni zub, bloggerica; individualna savjetovanja i radionice za roditelje i odgojitelje

Foto: www.freepik.com

Blog objavljen 02.07.2020. na portalu roditelji.hr