Select Page

Tajni sastojci za odgoj djece

Priručnik koji je posvećen pedagogiji slušanja djece koja nas uči kako slušati, vidjeti i razumjeti dijete.

Pedagogija slušanja nam objašnjava da slušanje djeteta uključuje i pozorno praćenje djeteta dijalogom, interpretiranjem njegovih aktivnosti, likovnih radova i igre. Svako dijete je individua za sebe, stoga i pristup djetetu treba biti individualan, a upravo pedagogija slušanja daje nam smjernice kako to činiti. Prije svega potrebno je razumjeti dijete, njegove potrebe, mogućnosti i interese.

Kome je namijenjen?

Tajni sastojci za odgoj djece su praktični primjeri i osobna iskustva korištenja pedagogije slušanja i komuniciranja s djetetom. Namijenjen je svakom odgojitelju, roditelju, baki, djedu, tetki – svakome tko želi bolje upoznati dječji svijet prepun mašte i kreativnosti, učiti od djece i biti im oslonac na putu rasta i razvoja.

 CIJENA KNJIGE:

15,93 EUR (120,00kn) + POŠTARINA 3 EUR (22,60kn)

Priručnik odgovara

na sljedeća pitanja:

N

Što znači slušati ili gledati, a što čuti ili vidjeti dijete?

N

Zašto je (samo)refleksija važna i kako ju provoditi?

N

Kako motivirati dijete poštujući njegove potrebe, mogućnosti i interese?

N

Zašto je motivacija važna i kakve veze ima sa stilovima učenja?

N

Kako uspješno komunicirati s djetetom?

N

Koja je uloga neverbalne komunikacije u odgoju djece?

N

Kako promatrati i interpretirati djetetovu spontanu igru?

N

Što dijete govori crtežom?

N

Kako pohvaliti dijete?

Recenzije

Priručnik predstavlja prikaz profesionalnog iskustva autorice i pregled teorije koja podupire njezin pogled na (uspješan) odgoj djece. Riječ je o djelu koje može koristiti roditeljima, ali i svim ostalima koji se bave odgojem djece. Primjeri navedeni u priručniku predstavljaju jednu od mogućnosti na kojima je potrebno graditi svoj stil odgoja. Upravo je to poruka koja zaokružuje priručnik – za odgoj je potrebno slušanje, komunikacija i odnos – no odnos se gradi individualno.

doc. dr. sc. Adrijana Višnjić-Jevtić

Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet

Jedna od važnih vrijednosti ovoga priručnika krije se upravo u mogućnosti praktične primjene navedenih tajnih sastojaka u obiteljskom i institucionalnom odgoju djece. Također, navođenjem konkretnih primjera iz prakse autorica podastire svojevrsne dokaze vlastitog istraživanja, promišljanja i primjene tajnih sastojaka u radu s djecom. Vrijednost ovog autentičnog prikaza otvara nove perspektive čitatelju i daje mu poticaj za razvoj sposobnosti promatranja, slušanja i razumijevanja djeteta. Uz konkretne primjere, opisi pojedinih aktivnosti vrijedan su izvor ideja roditeljima i odgojiteljima za razumijevanje djece i kreiranje poticajnih aktivnosti za razvoj višestrukih inteligencija djece rane i predškolske dobi. Teorijska analiza je u svim poglavljima usklađena s autoričinim iskustvima u radu s djecom, odgojiteljima i roditeljima te izvorima iz svakodnevnog života. Posebnu vrijednost povezivanju teorijskih i praktičnih spoznaja „na licu mjesta“ daju okviri s primjerima.

Petra Gotal, mag. praesc. educ.

Kao majku predškolarke, ali i kao profesoricu odnosno obrazovnog djelatnika priručnik „Tajni sastojci za odgoj djece“ obogatio me na više polja. Podsjetio me na to da „Razlog zbog kojeg imamo dva uha, a samo jedna usta je da bismo mogli više slušati, a manje govoriti.“ (latinska poslovica) i da ćemo više dobiti – naučiti, ali i postići u radu s djecom – slušajući ih, prateći ih, promatrajući ih, nego nametajući vlastita pravila, viđenja, uvjerenja i stavove. Do sada smo se mi odrasli pitali „A kako ćemo to postići?“, no autorica nam jednostavnim rječnikom uz pregršt vlastitih primjera iz prakse daje vrlo jednostavna rješenja, alate i metode koje s lakoćom možemo primijeniti u roditeljstvu ili radu s djecom. Bez imalo sumnje ovom ćemo se priručniku više puta vraćati otkrivajući svaki put iznova koliko odgoj djeteta može biti jednostavan naćulimo li više uši i držimo li usta češće zatvorena.

Marijeta Matijaš, prof. hrvatskog jezika i književnosti

lektorica i urednica knjige „Tajni sastojci za odgoj djece“

Narudžba knjige

Odgajajmo s ljubavlju! Previše ljubavi ne može razmaziti dijete. Ljubav je djetetu potrebna baš kao i hrana.

Lana Kihas