Select Page
Tajni sastojci za odgoj djece

Jednog divnog ljetnog dana, početkom rujna djeca, roditelji, odgojitelji, bake, djedovi, tetke, ravnatelji vrtića sudjelovali su na pričanju priče o tajnim sastojcima za odgoj djece. Danijela Miklec i njezina Fora priča predstavili su novu i prvu knjigu Lane Kihas, na fora, interaktivan način. Priručnik koji je posvećen pedagogiji slušanja djece a koja nas uči kako slušati, vidjeti i razumjeti dijete u Fora priči smo i osjetili. Ovu čarobnu vrtnu zabavu pripremio je caffe bar „Dvorište“ na kojoj smo se svi osjećali ugodno i opušteno, poticajno za učenje o odgoju. Uz mirise slatkih kolačića, bogate okuse raznolikih pića uživali smo i u glazbenim melodijama najpoznatijih evergeena koje su izvodili violinistica Lovorka Moslavac i klavirista Matija Moslavac. O priručniku pričale su odgojiteljica Petra Gotal i roditelj Tamara Podvorac koji su pratili razvojni put priručnika. Njihova iskustva i mišljenje potaknula su nas sve na razgovore o odgoju, dijeljenje mišljenja, ideja i savjeta. Upravo je to bio cilj ovog druženja. Da to ne bude samo promocija knjige, da to bude puno više od toga. Baš kao i u odgoju djece, najvažnije je da se svi ugodno osjećamo da bi mogli poučavati, učiti, osvajati novitete, rasti. Jer odgoj je igra bez granica. I odgoj nije samo odgoj djeteta, već odgojem odgajamo i sebe i odgojem djeteta rastemo i mi, roditelji, odgojitelji, svi koji smo uključeni u odgoj djeteta.

 

To je bilo jedno jako lijepo i ugodno večer prepuno veselih ljudi, smijeha djece. Baš kako treba biti i u odgoju djece. Veselo i poticajno. Promocija knjige je bila baš u stilu knjige i u skladu sa sadržajem. Lj. S.

Što su to Tajni sastojci za odgoj djece?

Tajni sastojci za odgoj djece su praktični primjeri i osobna iskustva korištenja pedagogije slušanja i komuniciranja s djetetom. Namijenjen je svakom odgojitelju, roditelju, baki, djedu, tetki – svakome tko želi bolje upoznati dječji svijet prepun mašte i kreativnosti, učiti od djece i biti im oslonac na putu rasta i razvoja.

Priručnik se sastoji od dva dijela: pedagogija slušanja i uspješna komunikacija s djecom. Da bismo uspješno komunicirali s djecom prvo moramo razumjeti dijete i naučiti ga slušati. Ali ne slušamo samo ušima, već svim osjetilima. Pedagogija slušanja nam objašnjava da slušanje djeteta uključuje i pozorno praćenje djeteta dijalogom, interpretiranjem njegovih aktivnosti, likovnih radova i igre. Svako dijete je individua za sebe, stoga i pristup djetetu treba biti individualan, a upravo pedagogija slušanja daje nam smjernice kako to činiti. Prije svega potrebno je razumjeti dijete, njegove potrebe, mogućnosti i interese.

„Iako su došla na svijet kao „prazna platna“, djeca su se rodila s bujnom maštom, mnoštvom (kreativnih) rješenja kojih se mi roditelji nikad ne bismo sjetili, ali i s velikom znatiželjom koju smo mi odrasli zatomili i „ostavili“ u djetinjstvu. Slušajmo ih – obogatit će naš svijet! Umjesto da se postavljamo kao nadređeni, kreirajmo s njima svijet vlastitih pravila koja će odgovarati i nama i djeci.“

Urednica knjige Marijeta Matijaš

 

Detaljnije informacije o knjizi možete promaći na www.lanakihas.com a naručiti na info@lanakihas.com

Želite mi vidjeti sve fotke s promocije? Klikni ovdje!