Select Page

Zašto je hrana toliki problem za djecu i kojih 8 odgojnih koraka mogu pomoći?

Samo bi jeo slatkiše a kad treba pojesti ručak, onda su to drame i kaos. Svaki dan isto – borba oko jela. Moje dijete jede sam određene namirnice, ostalo nema šanse niti da proba. Često dobivam upite i javljaju mi se roditelji zbog problema i “navlačenja” oko prehrane. Zašto je to tako veliki problem? Što činiti?

Hrana je jedna od osnovnih fizioloških potreba svih nas pa tako i djece. Za djecu je to jedna od važnijih potreba jer u predškolsko doba dijete izgrađuje velik dio sebe. Istraživanja su pokazala da 75 posto svih neuronskih veza u mozgu (sinapsi) se razviju do sedme godine, a od toga 50 posto sinapsi nastane već do pete godine. Kvalitetna prehrana je jedan od ključnih faktora u razvoju mozga. Jeste li znali da u prvih pet godina života, volumen mozga doseže 90% volumena odraslog mozga? Neophodno je spomenuti i preuhranjenost djece i pretilost što postaje jedan od najvažnijih javnozdravstvenih problema. U Hrvatskoj prema dostupnim podacima, čak 14% djece u dobi 8-9 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, a koja ima svoje korijene upravo u vrtićkoj dobi. Stoga svi mi, kao roditelji, odgajatelji, zdravstveni voditelji i učitelji, imamo odgovornost i ključnu ulogu u odgoju djece o važnosti pravilne prehrane, prevenciji pretilosti i očuvanju zdravlja djece koja su nam povjerena.

Dvije su stavke koje ću s vama podijeliti u ovom blogu: važnost kvalitetne prehrane i utjecaj odgoja u prehrani djeteta.

Roditelj kao model

Jedan od najvažnijih utjecaja je roditelj kao model. Roditelji se žale da djeca ne žele jesti sve. Prvo pitanje koje postavljam je Što to znači sve? Naravno da ne želi jesti sve jer ni Vi ne jedete sve. Nemoguće da svi sve volimo jesti. I nije potrebno sve voljeti i uživati u svemu. Očekujete li od djeteta da jede i ono što Vi ne volite i ono što Vi ne želite jesti? Ako je odgovor da, onda ne možete od djeteta očekivati suprotno. Često se brinemo da djeca ne slušaju (pa tako niti upute oko jela). Nemojte se brinuti ako Vas dijete ne sluša već se brinite što Vas dijete gleda. Jedna mama mi se požalila da njeno dijete kada dobije čokoladu odmah pojede cijelu, nikako da se dogovore da pojede 2 ili 3 kockice čokolade. Pitala sam ju da li i ona pojede cijelu čokoladu. Nasmijala se i rekla: “Najčešće da, ali ja to radim tako da me on ne vidi.” Djeca sve vide, čak i kad mislimo da nas ne gledaju oni nas vide. I uče po modelu ponašanja.

Pozitivna i motivirajuća komunikacija

Svakodnevni primjer iz vrtića je da roditelj kada dođe u vrtić prvo čita jelovnik. I tako roditelji čita djetetu jelovnik i prilikom toga komentira: “Zobene pahuljice s jabukama i cimetom. Aha, da. Ti to ne voliš pa nećeš to jesti. Sva sreća pa si doma nešto pojeo.” Ili “Za ručak imate juhu od brokule, meso i krumpir. Juhu ne moraš jesti ali krumpir i meso moraš sve pojesti, jel’ ti jasno?” Kako komuniciramo s djecom od velike je važnosti. U ovim primjerima koriste se negativne i nimalo motivirajuće rečenice. Već u startu djetetu dajem do znanja da ne treba jesti, da je jeo doma. Vrtić je odlično mjesto da djeca promjene ili unaprijede svoje prehrambene navike. Jer djeca imaju velik utjecaj jedan na drugoga. I mi kao odgojitelji imamo drugačiji odgojni utjecaj na dijete. Ali sve je to moguće samo ako i mi i dijete imamo podršku i potporu roditelja. Kako komunicirati? Iskreno i motivirajuće. “Mmmmm, zobene pahuljice su baš ukusne. Probaj pa češ sam odlučiti da li ti se sviđa ili ne.” “Juha od brokule je odlična za jačanje mišića, a ti želiš biti jak kao Spiderman. Pojedi samo 3 žlice i vidjeti češ, biti češ jak i snažan a ja ću biti jako ponosna na tebe.

Poštujte djetetov (nedostatak) apetit i uključite ga u kuhanje

Ako dijete nije gladno ne silite ga na obrok ili međuobrok. Poslužite male porcije kako ne bi obeshrabrili dijete sa silnom količinom hrane i omogućite mu da samo zatraži još hrane. Dozvolite djetetu da si samo servira pribor za jelo i da si samo stavi jelo u tanjur. Što više je moguće uključite dijete u kuhanje. Neka budu pomoćnici u kuhinji. To na dijete djeluje motivirajuće, gradi pozitivnu sliku o sebi, razvija samopouzdanje i samopoštovanje.

Budite strpljivi s novim namirnicama

Mala djeca obično diraju ili mirišu nove namirnice ili uzimaju sićušne zalogaje i potom ih ispljunu. Jer djeca uče putem osjetila i to im je potrebno omogućiti. Većina djeca odbijaju isprobati nove namirnice, no budite uporni i strpljivi. Motivirajte dijete da isproba novu namirnicu. Pričajte o hrani. Opišite namirnicu i njezin pozitivan učinak na dijete. Ispričajte neku priču, pjevajte pjesmice.

Budite kreativni

Kuhajte raznovrsno i poslužite jelo kreativno. Djeca su najčešće vizualni tipovi te im je jako važno kako nešto izgleda da bi bilo privlačno. Chiarin tranjurić i Željka Klemenčić nude razne savjete kako kuhati zdravo, ukusno i kreativno.

Važnost kvalitetne prehrane

Često se pitam zašto danas tako puno razmišljamo, pazimo na svaku namirnicu, na svaku riječ koju kažemo djetetu i slično. Također, pitam se kako smo mi (mislim na nas danas kao odrasle ljude) tako super ispali, a naši se roditelji nisu educirali o važnosti odgojnih stilova, prehrani i sličnom. I zdravi smo a današnja djeca imaju sve više problema s alergijama i moraju paziti što jedu. Moj odgovor je: “Sve se promijenilo u svijetu. Od zraka kojeg dišemo do hrane koje jedemo. I velika je razlika u hrani koju smo mi kao djeca jeli i u ovoj današnjoj. I velika je razlika u društvu. Nekada smo vjerovali društvu, jedni drugima, a danas je prisutna veliko nepovjerenje, strah jedni od drugih. Sve manje smo empatični a sve više sebični.” Promjene koje su se dogodile i koje se događaju imaju velik utjecaj na svakog od nas pa tako i na odgoj djece. Jer mi smo model djetetu. Nekada je sve bilo jednostavnije i opuštenije. Barem tako današnji stari kažu. No, vratimo se prehrani. Kao što znate nisam stručnjak o kvaliteti prehrane. Dobre savjete o prehrani možete pronaći OVDJE.

Zdrav ko’ zmaj

Nisam stručnjak o prehrani ali sam stručnjak u edukacijama na području odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi. Suradnik sam na jednom novom edukativnom projektu. Zdrav ko zmaj je projekt koji je nastao s ciljem da promiče zdravlje djece u zajednici, da edukacijom djece i roditelja utječe na podizanje svijesti o problemima i rizicima za dječje zdravlje te da bude podrška roditeljima u brizi i odgoju djece. Svake godine tema projekta se usmjerava na jedno područje koje ima važan utjecaj na zdravlje djeteta. U godini 2020./2021. tema projekta usmjerena je na Pravilnu prehranu djeteta. Aktivnosti projekta usmjerene su na edukaciju djece, roditelja ali i svih onih koji sudjeluju u odgoju i podizanju djece. Neke od aktivnosti za roditelje i odrasle je i on line akademija o pravilnoj prehrani djece Zdrav ko zmaj a koja počinje krajem listopada na Youtube kanalu Društva Naša djeca Ozalj.

Ljubav je djetetu potrebna baš kao i hrana.

I zapamtite da je hrana užitak i da obiteljski obroci trebaju svima biti ugodni – uživajte u pripremljenoj hrani i obiteljskim obrocima.

Tekst objavljen na portalu roditelji.hr 20.10.2020.
Fotografija: www.freepik.com