Select Page

Putovanja su iznimno bogata škola za djecu. Osim što dijete uči biti interkulturalno biće, na iskustven način uči toleranciji, prihvaćanju različitosti, osjećaju tuđih i vlastitih vrijednosti, empatiji, stranim jezicima, samostalnosti, organiziranosti itd.

Poznati dječji književnik H. C. Andersen je rekao: “Putovati znači živjeti.” Zašto je tako? Svaka osoba, bilo to dijete ili odrasla osoba na putovanju nauči i doživi nešto novo. Svaki mali korak i odmak od svakodnevice novo je putovanje i nova škola. Susrećemo se s različitim kulturama, klimom, jezikom, kuhinjama, običajima, ljudima. Tako vlastitim iskustvom postajemo interkulturalni. Roditelj je djetetu uzor i model učenja. Kako će se ponašati roditelj, tako će i dijete. Putovanja su iznimno bogata škola za djecu. Osim što dijete uči biti interkulturalno biće, na iskustven način uči toleranciji, prihvaćanju različitosti, osjećaju tuđih i vlastitih vrijednosti, empatiji, stranim jezicima, samostalnosti, organiziranosti itd. Kroz svakodnevne situacije na putovanjima, i odrasli i djeca, uči se kako učiti o svijetu što nas okružuje. Putovati s djecom znači pokazati im i značaj povjerenja jer nove situacije u kojima se nalazite, iako nude puno novih doživljaja, traže i sigurnost nečeg što vam je poznato i čemu vjerujete. Putovanje i organizacija nije nešto što je urođeno, već nešto što se uči. Dijete je potrebno naučiti kako putovati, a roditelj je djetetu najvažniji učitelj.

1. Odabir destinacije

Na početku je važno odabrati destinaciju. Kada se putuje s djecom, morate imati na umu da destinaciju koju birate trebala bi biti prilagođena više djetetu nego odraslima. Kako će djeca rasti i što će više putovati moći ćete drugačije birati destinacije. Za početna putovanja s manjom djecom birate bliže destinacije koje nude raznolik sadržaj za djecu. U suprotnom, duga putovanja stvaraju nepotrebnu nervozu i kod djeteta i kod roditelja. Tada i odraslima i djeci putovanja ostaju u negativnom sjećanju i vjerojatno ne želite ponovno isto prolaziti. Imajte na umu da je dijete zadovoljno ako je zadovoljan i roditelj. Tako pristupite i odabiru destinacije. Na taj iskustven način i dijete i roditelj uči toleranciji i stvaranju kompromisa.

2. Pripreme za putovanje

Vrlo je važno i korisno uključiti dijete u pripreme za putovanje. Dobra priprema temelj je za uspješno putovanje. Također, pripreme su pola odrađenog posla i tako ćete na samom odredištu uživati u aktivnostima i mjestima što ste si već pripremili. Razgovarajte s djetetom kuda idete i što ćete tamo raditi, vidjeti i zašto idete na put. Vrlo je važno i što govorite djetetu. Dijete upija svaku riječ. Pazite što govorite jer ako nešto obećate, a obećanje niste ispunili, dijete će biti razočarano i postavljati vam tisuću pitanja. Recite djetetu ono za što ste sigurni i što znate da će biti, a za sve ostalo koristite čarobne riječi poput: “To je slatka tajna za tebe! Vidjet ćeš nešto novo. Nešto što nikad do sada nisi vidio. Nešto neobično. Bit će čarobno. itd.” S djetetom proučite turističke vodiče, na internetu pogledajte slike, tražite hotele, zabavne parkove, muzeje, kazalište, ovisno o tome gdje idete, što želite posjetiti i kako provoditi vrijeme. Uključite dijete što je više moguće u planiranje, dogovaranje i organiziranje putovanja. Isprintajte kartu grada, podzemne željeznice, djeca ih obožavaju. Tako dijete uči kako se pripremiti za put, biti spreman, organiziran, samostalan. Također dijete uči tražiti informacije koje ne još ne zna, uči kako učiti što je jedna od vrlo važnih karakteristika za razvoj djeteta.

U planiranje putovanja uključite i dijete. U planiranje putovanja uključite i dijete.

 

3. Osnovne potrebe djeteta

Osnovne potrebe djeteta, kao i svake odrasle osobe su san i hrana. Sjetite se osjećaja kada ste gladni ili pospani? Imali li tada smisla išta raditi? Dijete kada je pospano ili gladno, plače, vrišti, ne želi hodati, postaje “nemoguće”. Svako dijete je drugačije i svaki roditelj će prilagoditi vrijeme putovanja prema spavanju djeteta koliko je to moguće. Može li vaše dijete spavati u autu, autobusu, vlaku? Može li prespavati tako cijelu noć ili samo nekoliko sati? Ili uopće ne može spavati? Jer ako je dijete pospano, umorno postaje i nervozno, tako i roditelji postaju nervozni i putovanje kreće “nizvodno”. Ako dijete ne može spavati, dugo sjediti i voziti se, za početak odaberite kraću destinaciju, a poslije svaki put neka destinacija bude malo dalje od prethodne. Postoji izreka “Kad sam gladan, nisam svoj!” To je nešto što vrijedi za većinu djece. Uvijek sa sobom imajte hranu i vodu. Djeca čim krenu na putovanje postanu gladna. Pretpostavlja se da je to zbog emocija. Emocije djeluju pozitivno i troše energiju tijela. Budete li pozitivni, i misli i djela će biti pozitivna. Ima li veće škole za dijete od ove?

4. Prijevozna sredstva

U početku krenite na putovanja vlastitim automobilom jer ste tako fleksibilniji pa ćete se lakše prilagođavati u trenucima kad dijete mora na wc, ili malo “protegnuti noge”. A kada je dijete već sposobnije za putovati i sjediti nekoliko sati, krenite na putovanja različitim prijevoznim sredstvima. Vlak, autobusi, avioni, brodovi nude različite vrste putovanja a time i utjecaj na dijete. Tako će dijete će na vlastitom iskustvu naučiti vrste prijevoznih sredstva i cjelokupni proces od kupnje karata, praćenja voznog reda, traženje kolosijeka, mjesta sjedala, gdje staviti putne torbe, pravila ponašanja itd.

5. Igre za putovanja

Djeca su vrlo nestrpljiva kada je u pitanju nešto novo i njima nepoznato. Tada neprestano ispituju: “Jesmo li došli? Koliko se još vozimo? A kad ćemo doći?” Da bi putovanje prolazilo brže i bezbolnije važno je djecu naučiti kako putovati. Počnite s usmjeravanjem djece na gledanje kroz prozor. Pričajte što vidite (uvijek se ima što za vidjeti, drveće, životinje, aute, avione itd.) Komentirajte okoliš, vrijeme. Potaknite dijete na razmišljanje. Npr. zašto pada kiša? Odakle pada kiša? Što su oblaci? Kakvi su oblaci? Ima li koristi od kiše? Tako se “pokreću moždani kotačići u dječjim glavama”. Dijete uči razmišljati, izražavati se, uči nove pojmove, uči o svijetu oko sebe, uzročno-posljedičnim vezama, ekologiji. Ipak, ne mogu se takvi razgovori uvijek i dugo voditi s djecom. Koliko god možete, pokušajte izbjegavati tablete i mobitele jer putovanja i služe da dijete nauči nešto novo i da svakodnevica bude drugačija. Napišite popis novih igara. Igranjem novih igara lakše ćete zainteresirati dijete i vrijeme će brže proći (npr. igre riječima: Kaladont, Pogodi koja je to životinja, Traži riječi na određeno slovo, Leti, leti, Izmišljam novu pjesmu, Izmisli svoju priču i sl.) Pjevajte pjesme, snimite audio priču, ponesite igračke kojima se kod kuće ne igraju jer tada će biti zanimljive jer drugih nema. Dijete će naučiti igrati se i provesti vrijeme na drugačiji i kvalitetniji način. Također, dijete će razvijati komunikacijske kompetencije, vještine i sposobnosti razgovora i slušanja.

6. Pakiranje

Prije nego počnete pakirati stvari potrebe za putovanje, pogledajte vremensku prognozu kako bi si olakšali pakiranje i uzeli što manje stvari i spakirali samo osnovne i nužne stvari. Što više stvari imate, imate i veći i teži teret i brige. U pakiranje uključite i djecu. Tako će dijete naučiti potrebne odjevne predmete, povezivati ih s godišnjim dobima i vremenskim prilikama. Koliko je to moguće, potičite dijete da samo pakira svoje stvari jer to djeluje izrazito pozitivno na razvoj samostalnosti i organiziranosti djeteta, razvoj pozitivne sliku o sebi, samopouzdanje, kao i osjećaj odgovornosti.

H. C. Andersen: H. C. Andersen: “Putovati znači živjeti.”

7. Dolazak na odredište

Djeca s velikim nestrpljenjem iščekuju dolazak na odredište jer je to nešto novo, izazovno i nepoznato. Svoje vrijeme organizirajte tako da kad stignete na odredište dozvolite djetetu da vidi gdje je stiglo. Djetetu je potrebno dati vrijeme za prostornu samoorganizaciju. Ono mora vidjeti i doživjeti gdje je i što novo mjesto nudi. U suprotnom dijete će vas neprestano ispitivati razna pitanja kao što su: Gdje smo? Što tu ima? A gdje je onaj brod koji si mi obećala da ću vidjeti? Zašto se ne možemo odmah ići kupati? Zašto smo se tako vozili dugo i sad moramo odmah ići spavati? Organizirajte se i olakšajte putovanje sebe, pa ćete tako i djetetu. Jedan od razloga odlaska na putovanja je odmak od svakodnevice i zato se opustite i budite fleksibilni u vremenskoj i prostornoj organizaciji.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ., odgojiteljica-mentorica u DV Petar Pan, koordinatorica konferencija Mliječni zub, bloggerica

Objavljeno 10.06.2019. na portalu roditelji.hr